duminică, 25 ianuarie 2009

Protestele violente dau bătăi de cap UE


Statele membre UE monitorizează cu atenţie mişcările sociale de protest izbucnite pe fondul crizei în mai multe ţări şi vor aborda subiectul la unul dintre apropiatele summituri europene.

Demonstraţii antiguvernamentale au avut loc deja în Grecia, Bulgaria, Lituania şi Letonia, dar şi în Islanda, care nu este un stat membru.

Problemele economice, care s-au suprapus în unele cazuri cu chestiuni locale, diferite de la o ţară la alta, au scos în stradă zeci de mii de oameni pentru proteste care s-au transformat în confruntări violente cu forţele de ordine.

„Există îngrijorări. UE le împă rtăşeşte. Este una dintre principalele probleme ale Consiliului de primăvară“, a precizat o sursă UE pentru EUObserver, cu referire la summitul european care va avea loc în luna martie. Până la abordarea la nivel înalt a chestiunii, statele membre au început deja să facă paşi pentru prevenirea altor demonstraţii.

Discuţii cu privire la ultimele evoluţii ale situaţiei din Bulgaria şi Letonia au avut loc în cadrul întâlnirilor săptămânale ale ambasadorilor europeni la Bruxelles.

În plus, Lituania colectează şi analizează toate informaţiile relevante despre evenimente similare petrecute în alte state şi le oferă altor ţări interesateEstonia, Franţa, Germania, a precizat un diplomat lituanian pentru EUObserver.

Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: