luni, 8 septembrie 2008

Simboluri naziste impotriva unui ministru homosexual ungur


ministru este acuzat  de catre organizatiile nationaliste pentru faptul ca atinge imaginea Ungariei


Un fotomontaj care foloseşte însemne naziste a stârnit o adevărată furtună în cercurile politice şi în opinia publică din Ungaria.

Pe pagina de web a postului de radio Lanchid a apărut timp de mai multe zile un colaj fotografic în care Gabor Szetey (foto), secretar de stat al Biroului primului- ministru ungar, era înfăţişat pe imaginea intrării în lagărul de la Auschwitz purtând triunghiul roz prin care naziştii îi marcau pe homosexualii internaţi în cea mai mare „fabrică a morţii“. Postarea imaginii a stârnit un mare scandal. Coaliţia guvernamentală a protestat vehement şi şi-a exprimat solidaritatea cu Szetey care, cu ocazia festivalului „Mândria de a fi gay“ desfăşurat recent la Budapesta, recunoscuse că este homosexual.

Triunghiul roz reprezintă însuşi nazismul, a spus primul ministru Ferenc Gyurcsany, care a calificat fotomontajul ca pe o „ticăloşie fără seamăn“. El a somat conducerea postului de radio, ale cărei simpatii pentru dreapta radicală sunt notorii, să-şi ceară scuze faţă de întreaga Ungarie. „Acum se poate explica de ce în piaţa din faţa palatului preşedintelui Ungariei mişună fasciştii“ a mai susţinut Gyurcsany, făcând o referire directă la recenta înfiinţare a Gărzii Ungare de către partidul de extremă dreaptă Jobbik.Şeful guvernului ungar a ţinut să mai accentueze că Laszlo Solyom, preşedintele Ungariei, nu a reacţionat în mod public şi explicit la apariţia acestei grupă ri paramilitare neofasciste.

Până acum, singura declaraţie a şefului statului ungar a fost aceea că el are încredere în democraţia din Ungaria şi că sunt de condamnat toate mişcările care trezesc teamă, dar că lui îi e teamă în egală măsură şi de manipulări. „Nepszabadsag“, cel mai prestigios cotidian ungar, informează că nici reprezentanţii bisericilor ungare şi nici principalele partide ale opoziţiei parlamentare nu au luat o poziţie oficială decisivă în legătură cu înfiinţarea Gărzii Ungare a cărei identitate neofascistă este dincolo de orice dubiu. Bela Buda, unul dintre cei mai renumiţi psihiatrii unguri, a precizat că simbolurile folosite în fotomontajul încriminat sunt în mod inechivoc naziste şi se referă la acea epocă îngrozitoare în care fiinţe umane erau exterminate în fabricile morţii. Aici nu e vorba de incorectitudine politică, ci de neomenie, iar condamnarea ei este o obligaţie morală, a mai spus psihiatrul.
sursa: www.atac-online.ro

Niciun comentariu: