luni, 8 septembrie 2008

Ziarul Gandul : Wikipedia - acuzată că promovează nazismul


de Alexandra ILIE | 12 DECEMBRIE 2007

„Frecvenţa şi multitudinea de simboluri folosite sunt cu mult peste necesarul de informaţie“
 


O membră a parlamentului german, care dorea ca poliţia să acuze compania ce deţine enciclopedia online Wikipedia pentru că permite promovarea nazismului, şi-a retras plângerea săptămâna trecută, informează publicaţia britanică The Times în ediţia online. Politicianul german de stânga a reacţionat în faţa presiunii cu care s-a confruntat şi a renunţat la acuzaţiile împotriva enciclopediei online. Aceasta depusese o plângere la poliţie conform căreia Wikipedia ar promova în mod ilegal simboluri naziste ce au fost interzise prin lege. Katrina Schubert, şeful Partidului de Stânga, a încurajat poliţia din Berlin să depună o plângere împotriva versiunii în germană a enciclopediei online Wikipedia, pe motiv că operatorii site-ului permit postarea a prea multe imagini şi informaţii legate de nazişti care apar pe site necenzurate.

“Frecvenţa şi multitudinea de simboluri (de pe Wikipedia) sunt cu mult peste necesarul de informaţie pentru a face o documentaţie sau pentru educaţie politică, după părerea mea”, a declarat doamna Schubert pentru agenţia de presă Reuters. “Nu este vorba de restrângerea libertăţii de opinie, este vorba de examinarea limitelor care trebuie impuse”, a adăugat politicianul. Din cauza valului de critici din partea Fundaţiei Wikipedia, care deţine enciclopedia online Wikipedia, şi chiar din partea colegilor de partid, care au argumentat faptul că website-ul are propriile reguli pentru filtrarea conţinutului neadecvat, doamna Schubert şi-a retras plângerea.

“Nu prea înţelegem care este cu adevărat problema doamnei Schubert”, a explicat Arne Klempert, director executiv al Wikipediei în versiunea germană, citată de cotidianul britanic The Times. “Ceea ce contează este contextul în care simbolurile sunt folosite, şi este destul de clar că ele sunt folosite în scopul documentării şi al educaţiei”.
sursa : ziarul Gandul

Niciun comentariu: